6 Eylül 2008 Cumartesi

Doğru projeler denk geldi bu yüzden şanslıyım


‘Doğru projeler denk geldi bu yüzden şanslıyım...’
YUSUF BÜLBÜL‘Türkiye’nin Yıldızları’ yarışmasıyla oyunculuğa adım atan Beren Saat, ‘Hatırla Sevgili’de Yasemin’i, ‘Aşka Sürgün’de Zilan karakterlerini başarıyla oynadı. Yeni yayın döneminde ‘Aşk-ı Memnu’da Bihter’i canlandıracak olan oyuncu, “Bugüne kadar güzel projeler denk geldi. Şanslıyım.” diyor.
Katıldığı bir televizyon yarışmasında tanıştı beyazcamla yıllar önce... Korkak ve tedirgin çıktığı her sahnenin sonunda jürinin takdirini aldı ve özgüveni her geçen gün biraz daha arttı...
Pek çok kişi ‘televizyon yarışmalarından oyuncu ve şöhret çıkmaz’ varsayımının arkasına sığınırken o, emin adımlarla ilerlediği yolda kısa zamanda mesafe alacaktı... Şöhret basamaklarını tırmanacağını tahmin etmiyordu belki ama, ikincilikle bitirdiği yarışma hayatını ve düzenini yeniden gözden geçirmesine neden olmuş, görsel dünyanın kapılarını çoktan açmıştı oyuncuya... O, yıllar önce Show TV’de ekrana gelen ‘Türkiye’nin Yıldızları’ yarışmasının ikincisi Beren Saat’ten başkası değildi elbette... Belki adının altında onlarca film, proje yazılmıyordu ancak Aşka Sürgün, Aşkımızda Ölüm Var ve en önemlisi geçtiğimiz dönemin çok konuşulan dizisi ‘Hatırla Sevgili’deki Yasemin rolüyle milyonların gönlüne girmeyi başardı. Yapımcı Tomris Giritlioğlu’nun ocakta vizyona girecek ‘Güz Sancısı’ ile sinemaya ilk adımı atan Saat, ‘Artık dizilerde görev almak istemiyorum.’ dediği bir anda Ay Yapım’dan yapımcı Kerem Çatay’ın teklifiyle yeniden televizyon dünyasına döndü. Perşembe günü ilk bölümü yayınlanan ‘Aşk-ı Memnu’da Bihter karakterini canlandıran oyuncu, gelecek planları yapmadığı gibi “Benim için her şey iyi gidiyor. Bugüne kadar yaptığım hiçbir işten pişman olmadım, keşkelerim yok.” diyor. Bugüne kadar izleyici tarafından sevilen tipleri canlandırmasını şansına bağlıyor. Yalnız kendisine de haksızlık etmek istemiyor: “Doğru projelerin kokusunu alabilmek de önemli. Tabii ki şanslı projeler ve güzel roller bana denk geldi. Bu konuda şanslıyım. Seçimlerimde şimdilik iyi gidiyorum.”
Halit Ziya Uşaklıgil’in ‘Aşk-ı Memnu adlı romanından aynı adla televizyona uyarlanan dizide rol alması da oldukça ilginç oyuncunun; martta Kerem Çatay elinde iki VCD ve bir kitapla kapısını çalar. Elindeki kitap, Uşaklıgil’in romanı ‘Aşk-ı Memnu’, DVD’lerde ise Halit Refiğ’in 1975’te TRT adına aynı adla çektiği Türkiye’nin ilk yerli dizisi vardır. Çatay ‘Bunu uyarlayacağız.’ der ve dizi yolculuğu böylelikle başlamış olur... Bugüne kadar oynadığı masum ve sevilen rollerin aksine babası yaşında birine âşık olan sivri bir tipi; Bihter’i oynuyor Aşk-ı Memnu’da... Bihter’i oynamasının oyunculuğu açısından önemli ve heyecan verici olduğunu söylese de izleyicinin tepki göstereceğini de göz ardı etmiyor: “Çok kınanacak şeyler yapacağım, ama bu rolün üstesinden gelmeye de çalışacağım...” Çoktan kendini hazırlamış rolüne Beren Saat. Ayrıntılara takılmıyor. Rahat ve kendinden emin... ‘Biz oyuncular hiçbir şey yapmıyormuş gibi algılanıyoruz, ancak biz de bu roller sayesinde kendi içimizdeki ilginç yönleri keşfediyoruz…’ diyor. Aşk-ı Memnu, yayınlandığı dönemde ‘Türk aile yapısını olumsuz yönde etkilediği’ gerekçesiyle eleştiri almıştı. Dizide benzer bir eleştiriye maruz kalıp kalmayacağını sorduğumuz Saat, dizinin geniş kitlelere ulaşacağını şu cümlelerle özetliyor: “Eleştiri alır ama bir yandan da izlenir. Aslında içinde şiddet ve kan olan birtakım pornografik yapımlar eleştirilse de dikkat çeker.”
***
‘Hatırla Sevgili’nin özel bir yeri var’
‘Hatırla Sevgili’deki Yasemin karakteriyle herkesin takdirini kazanan Saat, dizinin aylar önce bitmesine rağmen hâlâ en çok konuşulan isimlerden. Dizinin uzun süre unutulmayacağını düşünen oyuncu, “Hatırla Sevgili normal dizilerin dışında bir format. İçinde başka bir manevi tatmini olan bir diziydi ve hâlâ ilgi gösteriliyor. Ve sanırım insanların hatırlarında güzel kalacak.” diyor. Yıllardır içine korlanan sinema aşkını ocakta vizyona girmesi planlanan ‘Güz Sancısı’ ile dindirecek. İlk filmi olduğu için de şimdiden heyecanlanıyor. 6-7 Eylül olaylarını konu alan film için 4 yıdır beklemiş.
Aşk-ı Memnu’yu izleyici sevecek mi?
Halit Refiğ’in dizisini izledim. Onun üzerinden 30 yıldan fazla zaman geçti. Tabii ki Türkiye’deki reji ve oyunculuk anlayışında pek çok şey değişti. Biz Yeşilçam filmlerindeki gibi oynamıyoruz, öyle rejiler de verilmiyor. İzleyicimiz de daha bilinçli hale geldi. Artık bizim oynadığımızın farkındalar. Profesyonel oyuncular olduğumuzun farkındalar. Aşk-ı Memnu’daki karakterleri izleyiciye kabul ettirmek biraz zor

Hiç yorum yok: